Egy gyakori hiba, ami rontja a minőségi pontszámod

Mi is azon szakemberek közé tartozunk, akik nem nagyon tudják félre tenni a szakmájukat, és munkaidőn kívül is szemet szúrnak a bakik. A szünetekben vagy meeting alatt szóba is szoktak kerülni ezek a benyomások, most az egyikből egy cikket is kanyarítunk, remélve, hogy sok érintetthez eljut majd. Ezt a baklövést szinte minden területen tapasztaljuk, de webáruházaknál szokott a leggyakrabban előfordulni.

Magasabb minőségi pontszám = alacsonyabb költségek

A minőségi pontszámot befolyásoló tényezők

A minőségi pontszám több szempontból is fontos számodra.

Ahogyan gyakorló AdWords hirdetőként már Te is tudod, a Google hirdetési rendszere minőségi pontszámok segítségével értékeli a hirdetéseket, és ez alapján szabja meg az árait is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minél jobb minőségi pontszámot érjünk el. Az egyik tényező, melyet a rendszer figyel ennek kiszámításánál, az a kulcsszó viszonya a szöveges tartalmakhoz. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy a kulcsszó szerepel e a hirdetés szövegében és a landing oldalon. Mondok egy példát:

Készítesz egy hirdetést, melyben Hitachi csavarbehajtót értékesítesz. Egy konkrét típust, és nem a márka összes ilyen funkcióval bíró eszközét. Ebben az esetben a legjobb, amit tehetsz, hogy a hirdetésben is szerepelteted az adott márka és típus nevét és landing oldalnak is a termék oldalt adod meg. Még az sem rossz megoldás, ha egy hasonló termékeket tartalmazó gyűjtő oldalt adsz meg, ahol szerepel a meghirdetett árucikk is. Azonban a legnagyobb hiba, ha a főoldalad az érkezési oldalad.

Minél jobb minőségi pontszámra kell törekednünk, ha igazán költséghatékonyan szeretnénk hirdetni, mert akár több 10.000 is kicsúszhat így a kezünkből.

Mi befolyásolja a minőségi pontszám alakulását?

  • Ahogyan már említettük, a kulcsszó és a hirdetés/ landing oldal viszonya (azaz szerepel e bennük).
  • Az adott hirdetés és kulcsszó által elért átkattintási arányok. Jó, ha tudod, hogy a Google folyamatosan felülvizsgálja a hirdetéseid, és új minőségi pontszámot ad.
  • A kulcsszó relevanciája a keresés tekintetében.

Általános hirdetések vagy kulcsszó specifikus megjelenés?

Mivel nem mindenki alkalmaz szűk kulcsszavakra optimalizált hirdetéseket, így lehet, hogy Te is meglepődtél, amikor azt olvastad, hogy egy hirdetés egy bizonyos terméket népszerűsít. Az is lehet, hogy egy kicsit elszörnyülködtél, hiszen több 100 terméked van és elég drága megoldás lenne mindet külön hirdetni. Azonban ne aggódj, ez nem elvárt. Nem attól leszel sikeres AdWords hirdető, ha az utolsó szalvétatartónak is külön hirdetést írsz. Azonban biztosan nálad is vannak olyan húzó termékek, amik vagy népszerűbbek, vagy elég értékesek ahhoz, hogy megérje külön hirdetni őket.

Kevesebb kattintás, több lead

Az ilyen hirdetéseket az jellemzi, hogy kevesebb kattintást generálnak, mint az általános kulcsszavasok, de több vásárló lesz belőlük. Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy más vásárlói szakaszban találkoznak velük az érdeklődők. Az általános kulcsszavakra fókuszáló hirdetések az igény felmerülésekor jelennek meg az érdeklődőnek. Azaz akkor, amikor még csak azt tudja, hogy szeretne aksis csavarbehajtót venni, de nem tudja, hogy melyiket. Ebben a szakaszban kisebb a valószínűsége, hogy azonnal vásárlás is lesz belőle. Azonban a konkrét márka nevet tartalmazó hirdetésekkel általában a vásárlás utolsó szakaszában találkoznak a potenciális ügyfelek, amikor már pontosan tudják, hogy melyik gyártótól, melyik típust szeretnék megvásárolni. Ha itt a legjobb ajánlattal tudsz előállni, jó esélyed van meggyőzni a fogyasztót.

Egy kis pszichológia

Ahhoz, hogy jól tudd optimalizálni a hirdetéseid és ezzel kiváló minőségi pontszámot érhess el, tisztában kell lenned a fogyasztók vásárlói életszakaszaival és típusaival. Éppen ezért előzőleg már írtunk egy cikket, amiben ezt a kérdéskört taglaljuk. Olvasd el, sok hasznos információt találhatsz benne! LINK

 

Tags

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista