Adwords optimalizálás tippek

Tartalomjegyzék:
Adwords optimalizálás
Kizáró kulcsszavak listája
Új keresési kifejezések felvétele
Korrigáljuk a hirdetési szöveget
Adwords optimalizálási pontszám
Költségkeret optimalizálás

Biztosan többször hallottad már, hogy nem elég elindítani egy Adwords kampányt, azt folyamatosan optimalizálni is kell. De mi is pontosan az Adwords optimalizálás? Hogyan tudunk megfelelően optimalizálni, mit kell elvégezni? Cikkünkben adunk pár tippet mi az, ami folyamatos kontrollt igényel és hogyan lehet azt javítani.

 

Adwords optimalizálás

 

Amikor útjára engedünk egy hirdetést, akkor nem tudjuk úgy beállítani azt, hogy 100%-ban jól teljesítsen. Hogy miért? Mert nem vagyunk jósok! Igaz az Adwords egyes eszközei, mint például a kulcsszótervező, az aukció statisztika és hasonlók sok mindent megmutat nekünk, hogy jól indítsunk egy kampányt, de ez mind nem elég. Amikor már van elég statisztikánk a megjelenített hirdetésekből, abból tudunk következtetni arra, hogy milyen beállításokat igényel még a kampányunk. Ez az Adwords optimalizálás.

 

Kizáró kulcsszavak listája

 

Az egyik gyenge pontja a legtöbb hirdető cégnek, hogy nincs felvéve a hirdetéseidhez negatív kulcsszó lista. Sokan nem is tudják, hogy létezik vagy, hogy pontosan hogyan is kell ezt kezelni.

Amikor elindítunk egy hirdetés csoportot, akkor felvesszük a keresési kifejezéseket és ezzel úgy gondoljuk, hogy csak ezekre fog megjelenni a hirdetésünk. Ez nem így van, még akkor sem ha használjuk a megfelelő egyezési típusokat. Minden cégnek van kapásból néhány szó, ami az ellensége. Például az „ingyen” „ingyenes” „használt” és hasonló kifejezések. Ezeket a szavakat, ami a termékünkre biztosan nem érvényes, érdemes a hirdetés elindításakor felvinni a kizáró kulcsszó listánkra. Gondolatolvasók azonban nem vagyunk, hogy tudjuk előre a teljes listát, ezért lesz számunkra fontos ebben az esetben az Adwords optimalizálás.

Egy friss hirdetésnél akár már pár nap elteltével ellenőriznünk kell a keresési kifejezéseket. Ezt a következőképpen tehetjük meg:

kizáró kulcsszavak felvitele

Kizáró kulcsszavak felvétele Adwordsben.

  1. Válasszuk ki az optimalizálni kívánt kampányt és azon belül a hirdetéscsoportot.
  2. A bal oszlopban kattintsunk a „Kulcsszavak” opcióra és azon belül e legördülő sávban a „Keresési kifejezéseke”.
  3. Szürjünk rá a jobb felső sarokban az időtartamra is. Ebben az esetben a hirdetés elindításának napjától szűrjük a listát.
  4. A listát a táblázat jobb felső sarkában a Letöltésre kattintva töltsük le a számítógépünkre és nyissuk meg.
  5. Itt fogjuk látni azoknak a kifejezéseknek a listáját, amire megjelenik a hirdetésünk. Az első oszlopon menjünk végig és válogassuk ki azokat a kifejezéseket, ami egyáltalán nem a mi termékünkre jellemző. Szedjük ki azokat is, ami konkrétan arra a hirdetéscsoportra nem jellemző. Tehát, ha Roll-up-ot hirdetünk és az oldalunkon van zászló nyomtatás is, akkor a „zászló nyomtatás”  és hasonló keresőszavakat vegyük ki a listából. Ne sajnáljuk! Erre indítsunk egy külön hirdetés csoportot, ha túl sok rá a keresés.
  6. Rendezzük a negatív kulcsszavakat egy excel táblába egymás alá és használjuk a megfelelő kulcsszó egyezési jeleket. Ezután nyissuk meg a kizáró kulcsszó listát ebben a hirdetési csoportban és másoljuk be ide a listánkat majd mentsük el.
  7. Kulcsszavakat kizárhatunk hirdetéscsoport szinten vagy kampány szinten, illetve felvihetjük kizáró listának, ami az egész fiókra érvényes lehet. Könnyítsünk a munkánkon és ne felejtsük el ezt is figyelembe venni, mikor negatív kulcsszavakat állítunk be.

 

Ezt a folyamatot végezzük el minden hónapban egyszer. Egy idő után, ha jól végezzük a kulcsszó optimalizálást, akkor már nem is lesz vele dolgunk.

 

Új keresési kifejezések felvétele

 

Egy kampány elindításakor még az is nehezünkre eshet, hogy felvigyük az összes lehetséges keresési kulcsszót, ami majd hozza nekünk a látogatókat. Biztosan lesz olyan, amire nem is gondoltunk vagy az Adwords kulcsszótervező nem dobta ki nekünk. Ezért mikor a negatív kulcsszavakat keressük a fentebb említett listánkban, akkor szűrjük ki a jó kulcsszavakat is.

Annál a keresési kifejezésnél, ahol látjuk, hogy a keresések száma viszonylag sok és a mi termékünkre releváns azt adjuk hozzá a keresési kulcsszó listánkhoz. Ezzel még nagyobb eséllyel jelenik majd meg a hirdetésünk azok számára, akik a mi termékünk iránt érdeklődnek.

keresési kulcsszavak keresése

Keresési kulcsszavak bővítése.

 

Korrigáljuk a hirdetési szöveget

 

A keresési kifejezések listában találtál több olyan kifejezést, amit felvettél a jó kulcsszavak közé? Akkor ezt fogalmazd bele a hirdetési szövegeidbe is! Készíts legalább 2 kibontott szöveges hirdetést és 1 reszponzív keresési hirdetést egy hirdetéscsoporton belül. Az Adwords díjazni fogja és ezzel tudod majd igazán tesztelni, hogy melyik hirdetési szöveg jön be a vásárlóidnak. Ami pár hónap után is alulműködik azt inaktiváld.

 

Adwords optimalizálási pontszám

 

Ha jól megfigyeljük, akkor az Adwords optimalizálás folyamatára a fiókban is felhívást kapunk. Ezt a kampányok listájában láthatjuk az „Optimalizálási pontszám” oszlopban. Kattintsunk rá az egyik százalékos értékre és már láthatjuk is, hogy az Adwords milyen javaslatokat ad számunkra, amivel növelhetjük ezt az optimalizálási pontszámot vagyis a hirdetés teljesítményét.

Adwords optimalizálás

Adwords optimalizálási pontszám kampányonként.

Az Adwords tanácsai azonban nem szentírások, ne arra törekedjünk, hogy 100%-os legyen ez a pontszám. Ha úgy véljük, hogy számunkra nem megfelelő javaslatokat ad az Adwords, azt ne végezzük el. Ilyen tipikus javaslat, hogy vegyünk fel még gyakori kulcsszavakat a listába, amit ő ajánl. Ezek között biztosan lesz olyan, ami nem releváns a mi termékünkre. Ezeket hagyjuk figyelmen kívül.

A hirdetés bővítményekkel azonban nagyon jól feltornázhatjuk az Adwords optimalizálást. Készítsünk minden hirdetéscsoportunkhoz megfelelő hirdetés bővítményt és azon belül is alkalmazzunk több típust. Hely bővítményt, hívás bővítményt, belső link bővítmény és így tovább.

 

Költségkeret optimalizálás

 

Ellenőrizd rendszeresen az aukcióstatisztikát. Ennek segítségével láthatod, hogy milyen megjelenítési arányban mutatja meg a Google a te hirdetésedet a versenytársakéhoz képest. Az Adwordsben láthatod azt is, hogy mennyivel kéne emelned a napi költségkeretet ahhoz, hogy te legyél az első a versenytársak között.

Ha nem vagy elégedett az itt látott eredményekkel, akkor korrigáld a napi költségkeretet és akár az egy kattintásra szánt maximális értéket is.

 

Ezek a legalapvetőbb feladatok az Adwords optimalizáláshoz, de persze még sok más beállítás segíthet abban, hogy jobban teljesítsenek a hirdetéseid. Ha szeretnél teljeskörű segítségnyújtást kapni az Adwords optimalizálásban, akkor keress minket bizalommal!

Tags

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista