Nyomtassingyen.hu Google Adwords esettanulmány

Tartalomjegyzék:
Hirdessünk márkanévre, a webáruház nevére?
Érdemes elindítani egy shopping kampányt?
Érdemes konkrét termékre hirdetni?
Milyen kampányokat érdemes még indítani?
Google kampány eredmények

A Nyomtassingyen.hu webáruház Google Adwords fiókját 2016 február óta kezeljük. Mára már 11 kampányt futtatunk egyszerre a fiókban és jelenleg 386 aktív hirdetéscsoport fut. Igen jól hallottad 386! Egy nagyobb webáruház esetében szükség van ennyi hirdetés csoportra. Nem csak termékcsoportokra hirdetünk, de konkrét termékekre is. Így azokra a vásárlókra is célzunk, akik csak érdeklődnek egy termékcsoport iránt, de még nem tudják pontosan melyik terméket válasszák és azokra is, akik pontosan tudják melyik kell nekik.

Hirdessünk márkanévre, a webáruház nevére?


Ezt a kérdést sokan felteszik maguknak. Vajon ér annyit, hogy külön kampányt indítsunk a webáruház vagy a cég nevére? Ez persze attól is függ mennyire köztudott a nevünk. Van hogy ez teljesen egyértelmű, van hogy egy kis utánajárást igényel. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy érkezik elég keresés a márkanevünkre, akkor elsőként nézzük meg a kulcsszó tervezőben. Ha nem kapunk eredményt, akkor indítsunk el több kampányt is a termékeinkkel és a keresési kifejezésekben látni fogjuk mennyien keresnek rá konkrétan a mi oldalunk nevére. A Nyomtassingyen.hu esetében elindítottunk egy Brand kampányt a „nyomtassingyen” „toner pláza” kulcsszavakra és ez a második legsikeresebb kampány a fiókban. Amióta fut a kampány, már 3.610 konverziót, azaz vásárlót hozott! És ez csak a Google Adwords-ben látott eredmény, ennél valószínű több vásárló konvertált.

Tehát érdemes a Brand kampány elindítása, ha ismert a nevünk és keresik a felhasználók. Még akkor is érdemes elindítani egy ilyen kampányt, ha a Google keresőbe beírva a „Toner Pláza” kulcsszóra elsőként jelenik meg az organikus keresésre is a webshop. Hogy miért? Mert bármelyik másik cég hirdethet a „Toner Pláza” keresési kulcsszóra és így az ő hirdetése fog megjelenni, ha a licitben alul maradunk.

Érdemes elindítani egy shopping kampányt?


Magyarországon még viszonylag újnak számít a shopping és így sokan meg sem próbáltak még ilyen kampányt elindítani. Talán sokan azért sem vágnak bele, mert nem szeretnék minden terméküket hirdetni vagy szimplán azért mert elakadtak a beállításokban. Tévhit, hogy a shopping kampányban minden termékünket kellene hirdetni. Egyrészt beállíthatjuk, hogy csak azokat jelenítse meg a Google, amelyik termékünk készleten van. Másrészt kivehetjük azokat a termék kategóriákat, amiket egyáltalán nem szeretnénk hirdetni vagy akár konkrét termékeket is. Tesztelhetjük elsőként az összes terméket és ami nem hoz vásárlókat azt utána kivehetjük a kampányból.

Google Shopping eredmények

Google Shopping esettanulmány

A Nyomtassingyen.hu webshop esetében 2020 júniustól indult el a Google shopping kampány és azóta ez a legsikeresebb kampányunk. Összesen 908 vásárlót hozott a webshopnak. Ami pedig a legfontosabb, hogy ez a legolcsóbb kampány típus. Az átlagos kattintás értéke 24,38 Ft, ami valljuk be nagyon olcsó a többi kampányhoz képest. Miért olcsóbb? Egész egyszerűen a verseny miatt. Magyarországon még nem használják olyan sokan ezt a kampány típust, ezért nincs rá olyan szoros verseny, mint például egy szöveges keresési kampányra. Javasoljuk így mindenkinek, hogy vágjon bele és próbálja ki milyen eredményeket hoz egy Google shopping kampány.

Érdemes konkrét termékre hirdetni?


Ez attól függ milyen termékről van szó. Ezt kideríthetjük egy kulcsszótervező segítségével, vagy indíthatunk termékcsoportra kampányt és ha egy konkrét termékünkre a kereslet kiugróan magas a keresési kifejezésekben, akkor arra érdemes lesz külön hirdetés csoportot indítani. Ha van offline boltunk, akkor abból is kiindulhatunk, hogy mi az a termék, aminek a nevét fejből tudja az ügyfél és nagy számban adunk el belőle. Persze az nem szentírás, hogy ami a lokális boltunknál top termék, az a webshopban is top keresett termék lesz. Egy próbát viszont tehetünk. A konkrét termék hirdetések esetében viszont ügyeljünk arra, hogy a keresési kulcsszavakat is igen konkrétan állítsuk be. Ha túl tág keresési szavakat adunk meg és a vevő a termék oldalunkra érkezik, akkor nagy eséllyel úgy jár, hogy nem pont arra a termékre gondolt.

A Nyomtassingyen.hu esetében sokan keresnek konkrét patronokra, tonerekre, amik konkrét nyomtatókhoz kellenek. Ilyen például a Canon mg 2950. Itt konkrétan a termék nevében szereplő kulcsszavakat kell használnunk és arra hirdetnünk. „mg patron” „Canon mg patron” „Canon 2950” és így tovább.
A Nyomtassingyen.hu harmadik legsikeresebb kampánya ez, ami konkrét patronokra és tonerekre hirdet. Összesen 553 konverziót hozott már ez a kampány.

Milyen kampányokat érdemes még indítani?


A Nyomtassingyen.hu fiókjában lapul még az akciós termékekre kampány, a top termékekre kampány és dinamikus remarketing is. Érdemes a weboldalunkon már korábban járt vásárlóknak hirdetni, mert ezek a kampányok nagyon jól konvertálnak. A legtöbb vásárló az első látogatása során nem fog vásárolni. Az is lehet, hogy csak 5-6 alkalom után dönt úgy, hogy minket választ. Ha viszont az első alkalom után nem talál vissza az oldalunkra, akkor sosem lesz belőle vásárló. Ezért nagyon fontos a remarketing kampány elindítása. A Nyomtassingyen.hu esetében 343 vásárlót bírt vásárlásra a remarketing kampányunk.

dinamikus remarketing kampány

Dinamikus remarketing kampány előnézetben

Google kampány eredmények


Összességében 2016 február 1-től 2021 február 19-ig 9.211.314 alkalommal jelentek meg a hirdetések, amik 174.325 érdeklődőt hoztak amiből 7.012 fő biztosan vásárolt a webshopban. Egy konverzióra 782,52 Ft-ot kellett befektetni, ami egy nagyon jó eredmény a nyomtassingyen.hu esetében.
A Google Adwords kampányoknál kiemelten fontos, hogy nyomon lehessen követni az eredményeket. Ezért a konverziós kódok beállítása nagyon fontos. Szánjuk erre időt, ha eddig nem tettük.

Szeretnél te is egy összeszedett Google Adwords fiókot, ami így hozza majd neked a konverziókat? Akkor keress fel minket, mert mi nem csak helyre rázzuk a Google Adwords kampányaidat, de folyamatos kontroll alatt is tartjuk azt.

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista