Sopron Bank Google Adwords esettanulmány

Tartalomjegyzék:

AdWords lead kampányában elért eredmények
Meglepően jó AdWords eredmények születtek!
Bankkártya értékesítése a Google-ben?
A Google AdWords hirdetések befolyásoló tényezői
Milyen végső következtetést vonjunk le ebből?

A Sopron bank számára olyan Google Adwords lead kampányokat indítottunk, amelyek segítségével magas számú és igen költséghatékony érdeklődőket tudtunk hozzájuk irányítani a Google-ből. A Google hirdetések segítségével olyan új érdeklődőket szólíthattunk meg, akik egyébként is hitelkártya, bankszámla nyitása felől érdeklődtek. Tehát nyitottak voltak a hirdetésekre vagy konkrétan nekik szólt a hirdetés. Persze ehhez kellenek a megfelelő Google Adwords beállítások. A jól beállított paraméterek segítségével egyetlen forintot sem pazaroltunk el, amit a Sopron Bank erre szánt. Csak a kattintások után kellett fizetni. Eszméletlenül jó eredmények születtek!

AdWords lead kampányában elért eredmények

Az Adwords hirdetéseknél fontos körültekintően beállítani a célcsoportot, főleg ha ez egy lokális kampány lesz. A Sopron Bank nem országosan működő bank, ezért regionálisan kellett célozni a Google hirdetésekben. Több CT kampányt is indítottunk a számukra.

 

Meglepően jó AdWords eredmények születtek!


Az egyik népszerűsíteni kívánt termékük egy hitelkártya volt. Az erre épült kampányban egy igen alacsony, mindössze 289 Ft konverziónkénti összeget sikerült elérni. Gondoljunk csak bele, hogy egy komoly érdeklődő megszerzése 289 Ft egy bank számára, ami aztán hosszú távon egy jövedelmező ügyféli kapcsolattá nőheti ki magát. Ez a banki szektorban egy kivételesen jó eredmény. Ha csak azt vesszük, hogy egy hitelkártya ügynök óra díja mennyi, akkor már rögtön látjuk, hogy ez egy elképesztően jó eredmény. Van olyan iparág, ahol egy kattintás kerül ennyibe, nem pedig egy konverzió.

jó Adwords eredmények

A banki szektorban elért Adwords eredmények.

Olyan nagy sikere volt az Adwords kampányunknak, hogy gyakorlatilag majdnem minden negyedik ember felkereste a Sopron Bankot a hitelkártya ajánlattal kapcsolatban.
A Google Adwords hirdetések azért is nagyon jók, mert majdnem pontosan lehet mérni az eredményeket. Itt jelen esetben azt, hogy mennyi telefonhívást indítottak a hirdetésből és mennyi kattintás érkezett az oldalukra a hirdetésből.

Egy Google Adwords kampány elindításakor azonban nagyon nem mindegy milyen terméket vagy szolgáltatást hirdetünk. Sok múlik a jó termék, szolgáltatási ajánlaton is. Ne próbáljuk meg azt a termékünket eladni, ami már évek óta nem megy. Attól még, hogy hirdetjük a Google-ben nem biztos, hogy venni fogják. Valószínű ablakon kidobott pénz lesz.

Bankkártya értékesítése a Google-ben?


Miért ne? A második nagy sikerű kampányunk a Sopron Banknál egy Master Card bankkártyára indított hirdetésünk. Itt 636 Ft-ért sikerült realizálnunk egy konkrét érdeklődőt. Ez még mindig nagyon alacsony befektetésnek számít a pénzügyi szektorban. Ezt az is bizonyítja, hogy egy másik kampányunk a Maestro bankkártyára már jóval magasabb, 6.412 Ft volt egy potenciális érdeklődő megszerzése. Tehát a termék nem mindegy iparágon belül sem. Meg kell tapasztalnunk mi az ami megy és mi az, amit kár erőltetni.

Adwords esettanulmány a jó konverziós érték

Milyen a jó átlagos konverziós érték?

A Google AdWords hirdetések befolyásoló tényezői


Ahhoz, hogy jól átlássuk mennyire alacsonyak ezek a számok, ahhoz az Adwords-ben tudni kell azt is, hogy milyen tényezők befolyásolják a Google hirdetések árát.

A hirdetések megtérülésére befolyással vannak:

  • A vállalkozás iparága. Minél többen hirdetnek az adott szakterületen, annál többet kell majd fizetni egy kattintásért. Ha a versenytársak többet hajlandóak fizetni egy kattintásért, akkor jóval kevesebbet fog megjelenni a hirdetésünk a Google első oldalának első helyén. Az Adwords-ben nem ritka, hogy egy kattintásért 250-600 Ft-ot hajlandóak fizetni a banki tulajdonosok.
  • Egy másik fontos tényező a kulcsszó minősége. Ezt a Google pontozza és minél magasabb a minőségi pontszáma a kulcsszónak, annál jobb árat és pozíciót kapunk majd. Mi befolyásolja még ezt a pontszámot? Az átkattintási aránya és a megjelenítési aránya is. Ezen kívül az Adwords fiók teljesítménye és múltja.
  • Gyakori probléma lehet az is, hogy túl általános kulcsszavakat használunk. Ezek olyan kulcsszavak, amik egyszavasak és bármilyen más kulcsszót mellé téve már teljesen más érdeklődőt vonz be. Ezért az átkattintási arányunk alacsony lesz. Gondolnánk, hogy miért baj ez, ha csak a kattintásokért fizetünk. Hát sajnos a Google jól hátra sorolja az ilyen hirdetéseket, mert nem releváns célközönséget szólít meg. Magasabb kattintási költséggel büntet majd minket. Ez mellette nem túl aktív látogatókat vonz majd be az oldalunkra az ilyen általános kulcsszó. Ezért sok múlik azon, hogy jól specifikált, minőségi kifejezéseket válasszunk, hogy jobb kattintási árat, átkattintási arányt és nem utolsó sorban több konverziót tudjunk elérni.
  • Az is hiba lehet, hogy a megadott keresési kulcsszavunk, kulcsszavak az Adwords hirdetési szövegünkben nem szerepelnek.
  • Múlhat a landoló oldalon is. Sok vállalkozó nem veszi a fáradtságot vagy nem ért hozzá, hogy jól megválassza a landing page-et. Inkább minden hirdetést a fő oldalára irányít, mert azt véli biztosnak. Sajnos a Google Adwords-ben nem működik az a gondolatmenet, hogy majd egy hirdetéssel minden termékünket hirdetjük és eladjuk. Fontos, hogy a hirdetés témájával megegyező, releváns oldalra vigyük a látogatót, hiszen őt pontosan az a termék vagy termékcsoport érdekli, amire rákeresett korábban a Google-ben. Ha nem így teszünk, akkor a Google szintén büntet minket, hiszen látja a visszafordulási arányt. Ezzel pedig világosan közöljük vele, hogy a látogató nem azt kapta az oldalunkon, amit várt. Ügyeljünk tehát a landing page minőségére, mert ezzel is növelni fogjuk a konverziós arányunkat.
  • Ne felejtsük el a negatív kulcsszavakat! Most lehet, hogy sokan néznek egy nagyot, mi is ez. Igen, elég sokan elfelejtik használni ezt a funkciót a Google Adwords-ben. A negatív kulcsszavak felvitele azonban javítja a kampányunk sikerességét. Érdemes például olyan kulcsszót negatívként felvinni, ami a szakmánkhoz kapcsolódik, de mi nem foglalkozunk vele. Így sok felesleges hirdetés megjelenéstől kímélhetjük meg magunkat.

 

Milyen végső következtetést vonjunk le ebből?


Ebből a sok-sok tényezőből is jól látszik, hogy naprakész tudás szükséges ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki az Adwords kampányunkból. A tapasztalatlanul elindított CT kampányok nagyon sokba kerülhetnek és kevésbé hatékonyak. Éppen ezért érdemes fontolóra vennünk egy Google Adwords szakértő megbízását. Ahogyan a Sopron Bank is tette, szakértőt kért fel és azt az eredményt kapta, sőt még annál jobbat is, mint amit elvárt.

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista