Vásárlás pszichológiája- Hogy ne csak vaktában lövöldözz!

Ahhoz, hogy hatékonyan kihasználhasd az AdWords rendeszében rejlő lehetőségeket fontos, hogy tudd mik ezek. Azaz jól ismerd milyen funkciók állnak a rendelkezésedre és mely beállításokat célszerű elvégezni. Azonban ez a tudás mit sem ér, ha nem vagy tisztában a célcsoportod motivációjával és nem tudsz e fejükbe látni. Azért, hogy ebben is a segítségedre legyünk, most a vásárlás pszichológiája lesz a következő cikkünk témája.

A vásárlói döntés folyamata (az impulzív vásárlók kivételével) a következő:

  1. A szükséglet felmerülése
  2. Információ beszerzése
  3. Legjobb ajánlat kiválasztása
  4. Vásárlás

A fogyasztói magatartást befolyásoló főbb tényezők:

  • Pszichológiatényezők: motivációs tényezők (Freud, Maslow, Herzberg motivációelméletei)
  • Kulturális tényezők: kultúra, szubkultúra, társadalmi osztály
  • Személyes tényezők: család, referenciacsoportok, szerepek és státuszok
  • Társadalmi tényezők: kor és élet ciklusszakasz, foglalkozás, gazdasági körülmények, életstílus, énkép és személyiség

Vásárló személyiség típusok

Türelmetlen

Ők azok, akik a boltban először szólnak, ha hosszúnak találják a sort vagy morgolódnak, ha túl lassan működik az ATM. Mivel nem kedvelik, ha az idejüket vesztegetik, szívesen vásárolnak online. Azonban itt sem szeretnek sokat várakozni, így ha valamilyen oknál fogva késve szállítunk, az Ők biztosan szóvá teszik.

Határozatlan

Ők azok, aki minden lehetséges opciót megvizsgálnak és az összegyűjtött információkból alapján hozzák meg a számukra legkedvezőbb döntést. Jellemző rájuk, hogy erősen ár érzékenyek, így a leértékelések és az akciók közönségének fontos szereplői.

A bámészkodó

Ők azok, akiknek nem csak a cél, hanem az út is számít. Szeretnek órákon át nézelődni, próbálgatni mielőtt döntenek. Azonban Őket nem a legjobb ajánlat kiválasztása sarkalja a hosszas kutatásra, hanem a vásárlás szeretete.

Határozott

Ők azok, akik pontosan tudják, hogy mit akarnak. Körültekintően felmérik a piacot, nem kalandoznak el és nem érdeklődnek hasonló vagy kiegészítő szolgáltatások iránt. Számukra nem a legjobb ár, hanem a legkedvezőbb ajánlat számít.

Az éllovas

Ők azok, akik mindig az élen járnak. Tudják, hogy mik lesznek a legmenőbb márkák, tárgyak, stílusok még azelőtt, hogy azokat a nagyközönség megismerné. Lényegében ők vezetik be ezeket a köztudatban. Egyáltalán nem ár érzékenyek.

A vásárlás pszichológájának az ismerete sok hasznos információt tartogat.

A vásárlás pszichológiája olyan ismeretek nyújt, ami segít behatárolni a célcsoportod.

Most már, hogy sok hasznos információval lettél gazdagabb a vásárlás pszichológiája terén könnyebb lesz eldöntened, hogy a célcsoportod melyik kategóriába tartozik, és hogyan lenne érdemes megszólítanod Őket. Már sikerült is eldöntened? Nagyon jó! De még mindig van egy fontos feladatod, az hogy jól szegmentálj!

Lehet, hogy már tudod, hogy a célközönséged inkább az éllovas típusú vagy a határozatlan emberek alkotják, azonban ettől még nem hagyhatod ki a szegmentálás fontos lépését! Lehet, hogy a Te célközönségedet inkább a határozatlan vásárlói típus alkotja, de egy biztos, hogy nem csak Ők és az is, hogy ez a csoport is több demográfiai jellemzővel rendelkezik. Lehetnek benne 30-as úriemberek és 20-as éveiben járó hölgyek. Lehetnek családosak, egyedülállóak, diplomásak és érettségizettek. Ők mind-mind más megszólítást igényelnek, így ha jó munkát szeretnél végezni (már pedig biztosan azt szeretnél) az AdWords hirdetésed során, akkor több csoportra kell Őket bontanod. Persze nem kell mindenkit külön megszólítanod, de egy hirdetésnek legalább 3-4 variációja legyen.

Tags

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista