AdWords elemzés a gyakorlatban

Úgy gondolom, hiteles szakértőként kötelességem, minél pontosabb visszajelzést adni a munkám eredményeiről. A magam részéről ezt minden hónapban meg is teszem egy kimutatás formájában, azonban lehetnek olyan ügyfelek (remélhetőleg egyszer Te is közéjük tartozol majd ;)), akik ennél többre vágynak. Ezért most egy cikkben nagyjából bemutatom, hogy mely érték mit takar. Azért írtam, hogy csak nagyjából, mert van még néhány más mutató is, azonban ezek a legfontosabbak.

Az AdWors elemzés nagyon fontos!

Milyen fogalmakat kell ismerned egy AdWords elemzés elkészítéséhez?

AdWords elemzés fontosabb mutatók:

Alapértelmezett max CPC: ez lényegében azt az összeget jelenti, amit maximálisan hajlandóak vagyunk ajánlani egy kattintásért. Ez nem azt jelenti, hogy minden esetben ennyit fizetsz egy kattintásért, hanem azt, hogy maximum ennyit, de sokszor ennél kevesebbet. Ennek az összegét befolyásolja a kulcsszó, és az, hogy arra mekkora a verseny a piacon, a hirdetés minőségi pontszáma és a fióké. Persze ezt az összeget mi határozzuk meg azonban ennél a folyamatnál a fenti tényezőket kell figyelembe vennünk.

Kattintások: ebben az oszlopban az láthatod, hogy egy hirdetésre hányszor kattintottak rá. Ebből az értékből megtudhatod, hogy hány ember érdeklődését sikerült felkelteni.

Megjelenés: itt azt mutatja meg Neked a rendszer, hogy hány alkalommal jelent meg a hirdetésed. Ha ezt összeveted a kattintások számával, már egy jó arányt láthatsz arra vonatkozóan, hogy mennyire sikeres a hirdetésed. Azonban azt is tudnod kell, hogy a felhasználók kiszámíthatatlanok. Lehetnek olyan hirdetések, melyek a legjobb igyekezet ellenére sem működnek jól, azonban egy jó szakember nem hagyja ezeket túl sokáig futni.

CTR: az átkattintások aránya. Ebből láthatod, hogy a megjelenések hány százaléka eredményezett kattintást. Laikusként hajlamosak vagyunk azt képzelni, hogy egy jó hirdetésre az emberek akár 50-60% biztosan rákkattint. Azonban sajnos azt kell, hogy mondjam ez több, mint álomszerű elvárás. A 10% feletti eredmények mind jónak számítanak, a táblázatban szereplő 19,81% pedig már kimondottan jó (persze valamelyest ez is szegmens függő).

Átl. CPC: itt azt tudhatjuk meg, hogy átlagosan mennyibe került egy kattintás. Ezt az összeget úgy határozza meg a rendszer, hogy a teljes költséget elosztja a kattintások számával.

Költség: ez egyszerűen csak azt mutatja meg, hogy mennyit költöttünk el az adott kulcsszóra megjelenő hirdetésekre.

Átl.poz.: ebből azt tudhatjuk meg, hogy általában hányadik helyen jelent meg a hirdetésünk. Ha tört számot látsz, akkor abból arra következtethetsz, hogy több pozícióban is megjelent. Mondok egy példát: 1,8 esetén általában a 2. helyen jelent meg, de volt, hogy az elsőn.

 

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista