Így lehet mesterien perszonalizálni

Ha már próbálkoztál önállóan marketing kampányt indítani (legyen szó akár AdWords-ről, Facebookról vagy bármely más csatornáról), biztosan tapasztaltad már, hogy nem olyan könnyű belőni, hogy ki is a a célközönség, akinek szeretnél hirdetni. Valójában nagyon sokan nincsenek ezzel tisztában, ami nem is meglepő, hiszen gyakran ez nem is annyira könnyen behatárolható. Most bemutatok néhány eszközt, amivel sokkal közelebb juthatsz a lehetséges vásárlóid a gondolataihoz.

Ez szinte gyerekjáték! Így lehet mesterien perszonalizálni.

Emlékszel még, amikor gyerekkorodban játék közben különböző személyiség jegyekkel ruháztad fel a játékaid? Voltak jók, rosszak, igazságosak, barátságosak, kedvesek, gonoszak. Ugyan ezt a technikát a marketingben is alkalmazhatjuk. Na persze, itt már teljesen másképpen kell személyiséget alkotnunk, de alapelvnek nagyon jók lesznek a gyermekkori emlékek. Ennek a segítségével kitűnően csoportosíthatjuk a megszerzett adatokat.

Gyűjtsük össze az adatokat a vásárlóinkról. Most azokat kell megvizsgálnunk, akik eddig már vásároltak tőlünk vagy komoly érdeklődést mutattak irántunk, hiszen valószínűleg a hozzájuk hasonlók fognak majd minket választani. De mi az, amit tudnunk kell róluk?

  • Hány évesek?
Tudd meg hogyan határozd meg a célközönséged!

Így kell mesterien perszonalizálni!

  • Inkább nők vagy inkább férfiak választanak minket?
  • Családi állapotuk?
  • Hol laknak?
  • Terveik?
  • Milyen magas az iskolai végzettségük?
  • Körülbelül milyen magas a keresetük?
  • Mi után érdeklődnek? Hobbi, kedvenc magazinok, utazási szokások..stb.
  • Mikre vágynak?
  • Mik jelentenek számukra problémát?

 

Hogyan szerezzük be ezeket az adatokat?

Ez ennek a munkának az oroszlánrésze. Be kell szereznünk ezeket az információkat az eddig vásárlóinktól vagy azoktól, akik komoly érdeklődőink lehetnek.

Kérdőív kitöltése

Online is és offline is kitöltethetünk velük egy kérdőívet, melyben a fenti kérdésekre kapunk válaszokat. Természetesen ezeket egy bizonyos mértékig alakítanunk kell a vállalkozás jellegéhez.  Azért, hogy szívesen válaszoljanak a kérdéseinkre, ajánljuk fel valamit cserébe. Ez lehet egy kis értékű ajándék, kedvezményes kupon vagy bármi, ami értéket képvisel a vásárlóink számára.

Vizsgáljuk meg a közösségi oldalakon a követőinket

Ez egy elég melós megoldás, de segíthet a fiktív vásárlói személyiségeink megalkotásában. Nézzük meg, hogy milyen oldalakat kedvelnek, milyen a családi állapotuk…stb.  Ez elsőre egy kicsit kémkedésnek tűnhet, de ne érezzük magunkat rosszul, hiszen mindenki önszántából teszi közzé ezeket az információkat az interneten, így nem vájkálunk a magánéletükben.

Látogassunk el fórumokra

Látogassunk el fórumokra, ahol olyan témákat boncolgatnak, amik szorosan összekapcsolódnak a vállalkozásunkkal. Ennek a segítségével konkrétan bele láthatunk az érdeklődőink fejébe. Megismerhetjük azokat a kérdéseket, amik foglalkoztatják Őket és mi tudunk rájuk választ, megoldást adni.

Ha a fenti módszerek segítségével sikerült kellő mennyiségű adatot beszerezni, akkor már „csak” annyi a dolgunk, hogy ezeket megfelelően rendszerezzük. Ennek segítségével kirajzolódik majd előttünk néhány kisebb célcsoport, akiknek kitűnő hatékonysággal tudunk értékesíteni, mivel mindent tudni fogunk róluk, ami számunkra fontos.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista