8 fatális AdWords hiba, amit Te sose kövess el!

Gondolom, számodra sem újdonság, hogy manapság már minden vállalkozásnak kell honlappal rendelkeznie, és aktívan jelen kell lennie online is. Akár fizikai üzleted van, akár webshopod, akkor is foglalkoznod kell a marketinggel, és jó, ha egyszerre több területen szerepelsz. Az AdWords hirdetés is egy a számos eszköz közül, mellyel népszerűsítheted magadat. Ezt sok vállalkozás nagyon jól tudja, azonban azt már annál kevesebben, hogy ez sokkal összetettebb, mint amit elsőre a látszat mutat. Jöjjön 8 fatális AdWords hiba, amit Te sose kövess el!

Valójában egy AdWords hirdetést bárki fel tud adni, ami valószínűleg meg is jelenik, azonban a hatékonysága már egészen más tészta. Ha Te is a kezdő vagy, haladó AdWords hirdetők közé tartozol, akkor szinte biztos, hogy elkövetsz legalább néhány tipikus hibát. Lássunk 8 AdWords hibát ezek közül:

Gyenge kulcsszavak

A kulcsszavak segítségével mondjuk meg a Google számára, hogy milyen keresések esetén jelenítse meg a hirdetésünket. Ha az általunk megadott kifejezés szerepel a keresésben, akkor a hirdetésünk valószínűleg valamilyen helyen megjelenik a felhasználónak. Azonban itt sokan elkövetik azt a nagy AdWords hibát, hogy nem szűkítik le kellőképpen a célcsoportot, így túlságosan általános kulcsszavakat adnak meg. Eladni szeretnél a Google hirdetések segítségével? Akkor a vásárlást pontosabban, összetettebben kifejező kulcsszavak sokkal jobban fognak működni neked is.

Irreleváns kulcsszó használata

Hallottam már nem egyszer ezt a „taktikát”, ami még logikus is lehet, ha az ember nem ismeri az AdWords irányelveit. Adott egy hirdetés, aminek mondjuk a kismamák a célcsoportja, és azért, hogy biztosan elérjük őket olyan kifejezéseket is megadunk, mint GYES, szoptatás és pelenka. Pedig ezek egyáltalán nem függenek össze a tevékenységünkkel, de a kismamák gyakran keresnek rá ilyen kulcsszavakra. Mi ezzel a baj? Csak az, hogy nagyon lerontja az AdWords hirdetésed minőségi mutatóját, ami vizsgálja a hirdetés és a kulcsszavak relevanciáját.

Nem használnak landing oldalt

Erről a problémáról, már többször beszéltem, de egyszerűen muszáj újra meg újra felhozni, mert fatális bakinak tartom. Mégis nagyon gyakran szembesülök vele, hogy egy sima, normál oldalra viszik az érdeklődőket a kampányokból. Van egy hirdetés, amiben egy Samsung GPS-t szeretnénk eladni. A hirdetés szövegét sikerült jól megírnunk, azonban érkezési oldalnak egy szinte üres termék oldalt adunk meg. Mi ezzel a baj? Az, mint minden szegényes termék oldallal! Nem ad elég információt. Csak ebben az esetben még pénzt is költöttünk, hogy az érdeklődő láthassa.

Az embereknek nincs idejük, éppen ezért szeretik azt, ha korrektül, rendesen kiszolgálják őket. Ezt mindig tartsd szem előtt, amikor a marketingedet tervezed, mert ha megdolgoztatod, untatod, felhergeled Őket, akkor hamar bekövetkezhet, hogy Neked sem lesz munkád… Ha minden választ és megoldást a kezükbe adsz, akkor azt meghálálják. Így azok az érkezési, termék, szolgáltatás oldalak, amelyek nem válaszolják meg a legtöbb kérdést, nem győzik le az emberekben lévő ellenállást, azok bizony nem is adnak el!

A webshopokban a legtöbb termék, azaz landing oldal pár száraz infót tartalmaz. Nincs rajta semmi édesgetés, magyarázat. „Oda van hányva eléd a cucc, oszt jól van.” Mégis te hogyan reagálnál arra, ha egy étterembe betérve a kiszolgálás ilyen slendrián volna? Ha a hosszas várakozás után a pincér levágná eléd az ételt az asztalra, mint a disznók elé a moslékot? Az egódat mégis csak sértené ez a helyzet, nem? Pontosan ez történik ma a legtöbb webáruházban, a legtöbb weboldalon és csodálkoznak a vállalkozók, hogy nincs több vásárlójuk! Sokan elfelejtik azt az egyszerű tényt, hogy a webshopot élő emberek böngészik, nem droidok. Foglalkozni kell velük, ez bizony munkás dolog.

És nagyon sokan nem akarnak velük foglalkozni, nem akarnak erről tudomást venni, pedig így nem érhetnek el olyan sikereket, amilyeneket megérdemelnének. Vagy amit úgy gondolnak, hogy megérdemelnek. Mert mit érdemel az a pincér, aki lecsapja eléd a moslékot? Jattot vagy egy ****berúgást? Sokan azt híresztelik, hogy a weben könnyű eladni a termékeket. Részben igazuk van, de ez feltételez egyfajta felkészültséget, kereskedői tapasztalatot, fülig érő mosollyal történő kiszolgálást és hozzáállást! Ha ez nincs meg, akkor ezen fejlesztened kell. Tehát olyan leírást írj a termékekhez, amelyek méltóak hozzád és a kedves leendő ügyfeleidhez.

Spórolnak hirdetésekkel

Egy AdWords hiba, amit Te soha ne kövess el!

Általános kezdő hozzáállás, hogy kevesebb hirdetés alacsonyabb költségeket is jelent. Ez persze valahol igaz, de egy profi vállalkozó ugyan annyi pénzből képes 10 hirdetést futtatni, amiből egy kezdő csak hármat. De ennek ellenére Neked is kell 10 hirdetést futtatnod, mert ha hirdetéscsoportonként csak egyet indítasz el, akkor soha nem fogod megtudni melyik, működik jól. Készíts egyszerre 2-3 hirdetésváltozatot, és nézd meg melyik működik a legjobban. Csak azt tartsd meg, amelyik szuperál, és a rosszakat írd át. Miután elindítottad őket, várj kb egy hetet, kettőt, hogy összegyűljön elég információ. Ezután vizsgáld meg, hogy melyik hogyan szerepelt, és szelektálj. Amúgy is fontos, hogy egyszerre legalább három hirdetés fusson, különben büntet a Google reklámrendszere.

Nem használnak bővítményeket

A bővítmények használata évekkel ezelőtt a haladóbb AdWords felhasználókra volt jellemző, ma ez már teljesen alapnak számít. Azonban én azt tanácsolom, hogy addig senki ne fogjon hirdetésbe, amíg ezeket nem telepítette, mert fontos kiegészítői a hirdetéseknek. Ezt csak azért mondom, mert az AdWords bővítmények nagyon jó hatással vannak egy hirdetés minőségi besorolására is, így valahol a felhasználók és a Google kegyeit is kell keresned! Kár lenne elfecsérelni egy ilyen lehetőséget, mert akkor a versenytársaid malmára hajtod a vizet.

Az AdwordsHirdetes.com-on is találsz olyan bejegyzést, ami erről szól, olvasd el mielőtt belefognál a munkába. Néhány óra ráfordítással képet kaphatsz róla, hogy melyik mire jó. Utána gyakorlatban is megtapasztalhatod, melyik hogyan működik.

Rossz mérőszámot figyelnek

Mi alapján kell fizetned az AdWordsben? A kattintások alapján, igaz? Éppen ezért nagyon sokan az elején szinte csak ezt a mérőszámot figyelik és semmi mással nem foglalkoznak. Pedig számodra nem ez a leglényegesebb mérföldkő, hanem a konverziók jelenléte és ára. Most valami újat mondtam? Akkor megmagyarázom!

Konverzió: az az általad meghatározott cselekvés, ami értékes a vállalkozásod számára.

Kattintás: amikor egy érdeklődő rákattint a hirdetésedre.

A fenti két fogalom magyarázatából is látszik, hogy valójában a konverziók azok, amik lényegesek számodra, hiszen ez alapján tudod eldönteni, hogy az érdeklődőid végrehajtották, amit vártál tőlük vagy sem.

És itt van a dupla csavar! A konverzió nagyon csalóka szám, mert van olyan ügyfelem, ahol 4-10 van egy hónapban, miközben több tucat vagy száz terméket adnak el havonta.  A mérés sosem lesz száz százalék, de még csak meg sem közelíti azt. Ezeknél az ügyfeleimnél 2-10 százalékot mutatunk ki, mert nagyon sokan személyesen vagy telefonon rendelnek. És a telefonra van konverziós mutató, mérjük, de mégis hatalmas a torzulás lefelé. Az elmúlt 12 év alatt pontosan megtanultam, hogy ha az ügyfeleimnél van 50-100-500 konverzió, akkor azt sokszor felszorozhatom 1,5, 2, 3, 4 vagy még ennél is magasabb szorzóval.

Nem használnak saját kulcsszavakat

Ha csak nem egy teljesen kezdő vállalkozásról van szó, akkor biztosan akadnak olyan emberek, akik már ismerik a céged nevét. Talán azért, mert vásároltak tőled, már legalább a honlapoddal, netán egy hirdetéseddel találkoztak. Szinte biztos, hogy akadnak olyanok, akik a keresés folyamán használják a céged nevét. Őket szinte fillérekből elérheted, ha olyan hirdetést is indítasz, amiben a céged vagy a márkád neve a kulcsszó. Elég valószínű, hogy mások használják a Te nevedet, kulcskifejezésként, ha már ismert piaci szereplő vagy. Így a Google néhány forintért kínálja majd neked a kattintásokat.

Nem használják a kulcsszót a hirdetési szövegben

Alapvetően egy AdWords hirdetést megírni roppant nehéz, mert a Google reklámok szövegét egy elég körülhatárolt karakterszámba kell beleírni. Egy AdWords hirdetéshez nyilván nem csak egy kulcsszót adunk meg. Persze az összeset nem is lehet belesűríteni néhány mondatba. Éppen ezért válaszd ki azt, ami a legfontosabb számotokra, és azt írd bele a hirdetés tartalmi részébe is. Például, ha márkás cipőket értékesítesz, akkor írd bele a márka nevét és akár az adott típus fantázianevét is. Lehetőség szerint 2-3 alkalommal is szerepeljen benne különböző alakokban. Akadnak olyan húzó termékek, amik megérnek egy saját hirdetést. Hogy a példánál maradjunk az Adidas Superstar kifejezésre biztosan rengetegen keresnek nap, mint nap.

8 AdWords hiba: Konklúzió

Ezek alapvető, kardinális AdWords hirdetés hibák, de vállalkozók, még ügynökségek által kezelt fiókokban is belefutottam már hasonlókba. Érdemes ezekre odafigyelni, mert különben nagyon sok pénzed úszik el a hatalmas Google reklámrendszer lefolyóban. Sajnos mindez anélkül, hogy bármi érdemi haszonnal járna a te szemszögedből.

 

 

 

Tags

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published.

Ingyenes AdWords hirdetés elemzés

KÉREM

top
15 pótolhatatlan AdWords tipp!
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Kérd, nehogy lemaradj róla, mert már 5.000-en jelentkeztek rá!
Szeretnél képbe kerülni? Akkor csak a neved és az elsődleges email címed írd be, hogy biztosan megkapd ezt az értékes tudnivalót.
Szeretnél kép
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis négyzetet, törvény teszi ezt kötelezővé. Nem spamolok, az adataidra vigyázok, másnak ki nem adom, értéket, tudást adok!
cxcvcvc
15 AdWords tipp
15 hihetetlen AdWords hiba, tipp, fundamentum, alap, amelyek nélkül elvérzik a kampányod, elfolyik a pénzed. Nem mindegy kiket érsz el! Érdemes megtudnod a lényeget!
Elfogadom az adatvédelmi szabályokat. Pipáld be a kis kört. Adataidra vigyázok, ki nem adom!
Bökönyi Norbert
Online Marketing Specialista